i'm number four

17.07.2011


Bapak lama punya tak update blog. Last update, 19 june 2011. Tak apa bukan ada reader pon kan. Haha. Survey camp da abih 6hb aritu, macam-macam kenangan ada. The most important is, da semakin ramai budak-budak batch aku, aku dah kenai. Hat tiba-tiba muncui time survey camp pon ada, kat jabatan harem tak penah Nampak pon. Gila low profile betoi. Aku Ingat survey camp ni just semata-mata survey jer, tak dak aktiviti sampingan lain, macam aku p survey kem time poli dulu. Gila punya hari-hari survey 8-5 tiap-tiap hari dah macam machai dah. Haha. Tapi survey kem kt u ni, Nampak macam rileks sikit, pi site, tengahari dah cabut balik dah, ok la tu, aku pon malas jugak nak ngadap site sampai ke petang tiap-tiap hari kan.

Sem ni sebey kem buat starat dengan subdivide, kira basic surbey lah. Takdak pape masaalah sangat kali ni, ok lah. Cuma time mula-mula kena divide group tu aku punyalah bedoa kena dengan yang aku kenai semua, tengok-tengok budak pompuan sorang jer kenai, t upon kenai time strata kat jati. Laki selamat fadhil ada, dengan dia jelah yang aku rapat sikit pon. Hat len semua out, harem tak kenai, time mula dapat group lah. Depa baca ni mampoih taching dengan aku plak..haha. setel satu bab, aku pon main blasah jela buat ramah dengan budak-budak group. Semua tengok ok-ok jer. Maw tak ok, sebulan kena ngadap oii.

survey camp time kat polisas (memang aku suka mencapub)

aku period kot time ni..masam mencuka!! haha

dah berenti mencapub sampai gambaq aku pon xda..haha

gambaq di atas ehsan : encik sahar dan ahmad safwan.

Setel satu bab, hari apa entah start surbey dah, macam besa buat dft dulu, setel dft, p buat strata plak. Setel strata, subdivide plak. Strata cam ok jer, senang la jugak, maw tak senang, dok buat k-korection lah, apa bala lah, last-last siap sume. Keje pon kat flat mesti banyak tempat redup kan. Rileks la sikit. Hat subdivide plak, kene kat tepi pantai baik punya panas tak dak pokok. Tepi pantai nama pon, time tengahari memang panas bole tahan la. Tapi selamat siap dalam masa seminggu jer, kes prof nak rushing sbb ada event apa bala entah kat situ..takdak lah burn sangat macam budak-budak group satu lagi tu. Haha. Burn gila punya. Bukan ape kesian kat budak-budak pompuan la, hat segak-segak teruih jadi kurang segak dek kena bejemuq tiap-tiap hari. Awat aku tulis jadi kedah pekat plak ni..??

time buat DFT aka LTTDS (Lepak Tara Tunggu Depa Siap) haha!!

group aku (aku dah tak period)

bangunan tinggi menandakan kami buat strata..haha

bab-bab buat kalut ukoq dimension serah kat depa..haha (lawak noo..)

bos macam besa, dok rileks jer..

ni kt klebang..ada bangla baru menang moto “saya menang moto..!!” kata beliaw.

kalaw bos naik angin, mesti dia pasang prism..”laguni cara dia..!!!” , kata beliaw

gambaq di atas ehsan : munirah sabri, atiqah nawai dan nursyairah abd samad

 Setel bab serbey, macam besa lah, present plak. Kira apa benda yang dok buat kat site tu, kena present bagi la kat prof macam amik datum mana, solar la, bearing closed la, dan lain-lain lagi.

muka gembira abih present

Time dok mlaka ni sempat gak la p jalan-jalan sikit. First, masa abih strata, p mandi kat gunung ledang. Eksited gak lah sebab aku tak besa sampai..haha..buat bakaq ayam apa semua sikit..pastu abih subdivide p jalan-jalan mlaka, pi zoo, a famosa dan sekitarnya pastu main kayak petang tu..best gak whole that day. Rasa cam p lawatan sambil blajaq pon ada..haha

rombongan cik kiah ke melaka

Ni ada masa tulis blog pon, sebab arini aku cuti dari menjadi macai kepada sebeyer cina. Abih sebey kem, ada membe rekemen kat cina ni, jadi pi lah chainman dia sat, 2 bulan jer kan. Alang-alang dah hitam time serbey kem, hitam pi lah keje ni pon walawpon memang secara naturally aku memang seorng  yang hitam..haha..ahh, wadehel ngarot..bukan tak maw jadi sebeyer, kalaw jadi sebeyer, offer sehari rm40 jer..jd sebeyer kena pikiaq banyak lagi, tobat missing line belambak kena kira nanti kat site, dok pikiaq nak rushing keja lagi, bek aku jadi macai jer, pasang prism, sebat-sebat sikit rumput..abih..apa pon tak payah pikiaq..haha..Cuma Nampak low profile la, lekeh sikit..ala kuli kan..memang lekeh pon, tapi ape nak kesah, janji gaji masyuk, tak payah nak pikiaq follow up kerja..lagi pon dua bulan jer..ada offer sebeyer, tapi pikiaq balik, wat apa nak amik risiko, kena da follow up sebey time aku dah masuk ngaji, pening nak kelentong apa pon tak taw..haishh aku ngarot banyak dah ni..

tengok, mat saleh pon ada jadi chainman jugak.

Ni ceq ada nak tegoq sikit sapa-sapa hat dok cari part time tu. Jangna la memilih keje sangat, keje part time je pn kan..jadi macai pon tak salah la..kerja jugak kan..jenuhla part time pon nak jadi sebeyer, ok, boleh kalaw korang nak jadi sebeyer, tapi pastikan ilmu didada tu dah cukup..jadi sebeyer satu jer penting, kena yakin. Kalaw korang tak yakin lagi dengan ilmu ukur, tak yah dok gatai la jadi sebeyer..kang kena soal sikit dengan manager pasal site, tak reti jawab, konpom kena maki bejambu..pikir positif, seorang cikgu pon sebelum dia jadi cikgu, dia jadi murid jugak kan, masuk maktab apa semua, baru jadi cikgu, bukan tup tap jadi cikgu teros. Bukan kata sebeyer, engineer, architech apa semua, sebelum jadi engineer, architech depa jadi technician, drafter dulu blajaq pasai basic.

Kalaw jadi macai pon, kena pandai sikit, disini ada beberapa tips untuk menjadi chainman..jadilah chainman kepada sebeyer cina tak pon sebeyer cina tua, insyaalah kerja anda tamat pada tengahari sahaja..kan rileks. Cuba jadi chainman sebyer melayu, selagi tak pukol pat, jenuh la pecah peluh kat site. Pastu demand la sikit gaji, walawpon chainman jer, kata jer ko budak blaja uitm lani dok nak part time. Dok buat degree. Depa consider la sikit nak bagi atleast rm50 ke sehari. Budak degree nama pon..haha..ntah la tektik ni digunakan aku semasa sesi menawar harga gaji dengan sebeyer aku..sekali respek pon dapat terus dari dy, aku pon buat keje rilek, budak-budak lain plak yang penat..heh..cina taw saja la, depa ni pandang orng yang ada pendidikan tinggi. Kat site pon kadang-kadang dia plak Tanya aku aku paham dak pasaipa dia buat ni, dia buat tu macam aku artikel under dia plak..haha

Kan dah gain respek sikit dari dia..ok lah tu kan..dah la aku tak larat nak ngarot panjang-panjang, baju dok mesin tak sidai lagi..haha..salam, babai..

Advertisements

5 responses

  1. Anonymous

    cite yg best.hahaha.

    July 18, 2011 at 10:20 pm

  2. Anonymous

    pendirian anda baguih2..

    July 18, 2011 at 7:18 pm

  3. munirasabri

    wah ! entri baru ! ada nama cek..cek suka..=)

    July 18, 2011 at 12:15 pm

  4. eikhwan4

    pelik, komen ko boleh approve..hack akaun aku apa..haha

    July 17, 2011 at 4:52 pm

  5. wadehell…. degree kot haahahaha

    July 17, 2011 at 4:26 pm

Sila komen disini.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s